Grécko vlani dodatočne vybralo na daniach len 1,1 miliardy eur

28.02.2013 Celý región

Atény 28. februára (TASR) - Napriek zvýšenému úsiliu sa Grécku stále nedarí v dodatočnom výbere daní, ktorého cieľom je znížiť vysoký štátny dlh.

Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na správu v denníku Kathimerini. Ten citoval skupinu expertov, ktorá pomáha Grékom pri riešení finančnej krízy.

Podľa expertov z takzvanej Trojky medzinárodných veriteľov (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) Grécko vybralo minulý rok dodatočne na (do stanoveného termínu nezaplatených) daniach omnoho menej, než sa čakalo a rovnako aj počet auditov bol menší, než experti očakávali. Ako uviedli, Atény získali v roku 2012 do štátneho rozpočtu v rámci dodatočného výberu daní 1,1 miliardy eur, zatiaľ čo pôvodne sa očakávalo, že výber dosiahne 1,9 miliardy eur.

Dôvodom je na jednej strane bankrot viacerých dlžníkov, no na druhej strane aj pretrvávajúce problémy, ktoré vládnu v gréckom systéme. Podľa inšpektorov majú daňové úrady nedostatok zamestnancov a niektorí daňoví inšpektori, napríklad v úrade určenom pre veľké podniky, nemajú počítače, či dokonca ani vlastné stoly, napísal Kathimerini.
 

Vyberte región